Букет абхазија - збогатено абхазиско вино

винска етикета Букет од Абхазија

Букет од Абхазија е единственото збогатено вино во асортиманот на винаријата „Сухум“. Рецептот за пијалок беше развиен од еден од најпознатите производители на вино во земјата, Николај Ахба, првата група беше издадена во 1929 година. Марката им беше добро позната на клиентите уште од советско време, а виното стана еден вид симбол на Абхазија. Производителот го означува „Букет Абхазија“ како пијалок од вино, бидејќи е направен со додавање на етил алкохол.

Историска референца

Винарството цветаше во Абхазија уште од античко време. Историчарите сугерираат дека Грците донеле грозје во регионот уште во 7 век п.н.е. П.н.е., и за време на постоењето на грузиската држава, производството на вино во регионот Диоскурија (модерен Сухуми) беше многу развиено. Локалните жители водеа жива трговија со Западна Европа преку Genенова и Венеција сè до доаѓањето на муслиманските освојувачи.

шише вино Букет од Абхазија фотографијаВо врска со отфрлањето на виното од исламот, лозарството постепено исчезна и започна да се оживува дури во 19 век. Тогаш Абхазија беше едно континуирано лозје. Овде беа одгледувани до 60 локални сорти, но потоа беа практично уништени од филоксерата. И покрај големиот број слетувања, начинот на правење вина беше многу едноставен. Во Абхазија претпочитаа да пијат младо вино, кое созреваше до шест месеци во големи бокали ископани во земјата. Абхазиските винари не практикуваа подолго стареење.

Индустриското производство на вино започна да се развива во земјата дури во 1924 година, кога започна изградбата на фабриката во Абхазија Вин Сад. Голем придонес за развојот на винарството даде потомокот на античкото кнежевско семејство Николај Ахба. Тој ги разви најпознатите абхазиски вина, кои се произведуваат и денес: Лихни, Псоу и Букет од Абхазија. Компанијата беше преименувана многу пати, но името на брендот не беше променето.Сега фабриката „Вино и води на Абхазија“ е предводена од внукот на производителот на вина Николај Ахба. Благодарение на руските инвестиции, претпријатието претрпе целосна реконструкција во раните 2000-ти: зградите беа поправени, инсталирана е италијанска опрема. Претходно, компанијата купуваше материјали за вино во Молдавија, а сега сопственото грозје се користи во производството на врвни вина. Областите за садење се шират, специјалистите работат многу за да ги обноват локалните сорти. Претпријатието Сухуми произведува 28 милиони шишиња производи годишно, што ги извезува во земјите на ЗНД.

Технологија за производство на вино Букет од Абхазија

Првично, рецептот за вино предвидуваше мешање на две сорти грозје - Цоликури и Изабела, сега само последната се користи во производството. Гроздовите се собираат рачно во рана есен, кога максималното количество шеќер е во бобинки. Гребенките се одделени, грозјето се става под нежно притискање, добиениот кантарион се ферментира на пулпата со додавање на чиста култура на квасец.

вино Букет од Абхазија во чаша

Букет со вино од Абхазија се прави со употреба на технологија близу до методот производство на пристанишно вино. Различни техники се користат за збогатување на винскиот материјал со екстрактивни средства, вклучувајќи танини. Етил алкохол се воведува кога најмалку 5% шеќер веќе ферментирал во кантарион.

Како да пиете вино Букет од Абхазија

Виното се смета за бело и покрај фактот дека грозјето Изабела има темна кожа. Бојата на пијалокот е килибар со розова нијанса, аромата е богата со доминација на тонови на цреша. Вкусот е кадифен со овошни ноти. Тврдината достигнува 16% вол., Содржината на шеќер е 140 g / dm3.

Десертното вино оди добро со стари сирења и слатки; локалните слатки се погодни за национални јадења: абхазиска баклава (Абаклауа), смоква бел слез (алахариуа), хачапури, чудо (вид на сирење со урда). Температура за послужување на вино Букет во Абхазија - +18 - +20 ° С.

Сподели на социјалните мрежи:

» » Букет абхазија - збогатено абхазиско вино