Псоу - абхазиско вино именувано по реката

вино псоу фотографија

Псоу е абхазиско бело полуслатко вино со изразен вкус на грозје без адстрингенција. Класичниот рецепт на пијалокот предвидува негово производство од грозје Цоликаури одгледувано во Абхазија, иако во производството во моментов се користат други сорти..

Абхазиски вина често во споредба со Грузиски, но нивниот оригинален вкус е одреден од карактеристиките на тероарот и другата технологија на производство.

Виното го носи името на една од најголемите реки во регионот - Псоу, која се влева во Црното Море.

Карактеристики на абхазиското производство на вино

Археолозите пронајдоа докази дека развиено винарство постоело во Абхазија веќе во III милениум п.н.е. д. Во списите на античкиот историчар и географ Страбон, се споменуваат крајбрежните градови Питиј, Диоскурија и Зуфу, кои вршеле жива трговија и ја снабдувале вино со Западна Европа преку Genенова и Венеција. За време на најславниот период на независната грузиска држава, лозарството беше многу развиено во земјата..Во 16 век, винарството доживеа пад поради доминацијата на муслиманските освојувачи, но потоа жителите ги обновија насадите. Пред епидемијата на филоксера, Абхазија беше едно постојано лозје, но габичните заболувања уништија повеќето од локалните сорти. Беше можно да се зачуваат грозјето Качичи, Цоликаири, Крахуна, Ојалеши и голем број други, но пред епидемијата имаше многу повеќе од нив..

Виното пред Октомвриската револуција во Абхазија се произведуваше со примитивен метод. Грозјето беше собрано, исцедено во сок во дрвена преса и оставено таму два дена. Потоа, оваа операција се повтори, мамката беше одделена и ферментираниот сок беше ставен во глинени садови додека не омекне. Долгото изложување не беше вообичаено. Индустриското производство на вино е основано веќе во ерата на Советскиот Сојуз.

Фотографија на реката Псоу
Река Псоу

Како се прави виното Псоу

Виното „Псоу“ се произведува во Абхазија од 1962 година. Рецептот на советските винари пропишуваше употреба на грозје Цоликаури, но подоцна технологијата беше променета. Сега "Псоу" е мешавина од три сорти, пијалокот може да вклучува Алиготе, Ризлинг, Совињон и Ркацители. Грозјето се разликува од грузиски по вкус и арома поради особеностите на суптропската клима на Абхазија.Грозјето се одделува од гребените, се меша и веднаш се испраќа до печатот за да се добие сок, за да не се расипе бојата на готовиот пијалок со кожата. Виното ферментира долго време "со гравитација" на температура од 13 до 20 ° C, а потоа кантарион се става во контејнери за стареење. Домашните винарии користат земјени садови, резервоари од не`рѓосувачки челик за индустриска употреба.

Во текот на целото време на производство, виното Псоу се дегустира и се доведува во посакуваната состојба со промена на температурата или составот на смесата. Процесот трае во просек од 33-35 дена. Потоа, пијалокот го оценува комисијата за дегустација и, по неговото одобрување, Псоу оди на филтрација, а потоа на флаширање. Постојат моменти кога виното станува облачно, а потоа во претпријатието пијалокот се прочистува со помош на специјална глина - бентонит, кој го отстранува талогот, но не влијае на вкусот.

шише вино Псоу

Единствениот официјален производител на вино Псоу е растението Сухум. Винарската визба доживеа преродба во 1999 година, кога беше извршена глобална реконструкција и модернизација. Инвеститорите финансираа набавка на италијанска опрема, контејнери за складирање на суровини и готови производи. Квалитетот го контролира нашата сопствена лабораторија. Значителен дел од виното се извезува.

Како да се пие Псоу

Јачината на виното Псоу е 11% вол., Се препорачува да се излади на +8 - 10 ° С пред да се сервира. Пијалак во светла сламена боја со арома на цвеќе и овошје има освежителен вкус со изразена нијанса на грозје без преголема адстрингенција.

Закуски од риба и зеленчук одат добро со „Псоу“; зачинети сирења, билки и овошје исто така ќе бидат одличен додаток.

Вино Псоу во чаша

Сподели на социјалните мрежи:

» » Псоу - абхазиско вино именувано по реката