Дали шампањот замрзнува и на која температура, и како да се стопи пенлив пијалок?

Сеќавајќи се дека шампањот најдобро се консумира разладено, многумина ставаат шише пијалок во замрзнувачот и забораваат на тоа. Како резултат, пенливо вино се претвора во блок мраз, затоа што дури и силниот алкохолен пијалок може да замрзне кога ќе се достигнат одредени температури. Што да се прави со замрзнато пенливо вино и дали е можно да се пие?

Приближната температура на замрзнување може да се пресмета со едноставна формула: поделете ја јачината на алкохолот на две и одземете ја од резултатот.

На која температура се замрзнува овој алкохол во шише? Технологијата на производство на шампањ подразбира дека содржината на алкохол во готовиот производ ќе биде од 5 до 18 степени. Затоа, најлесната верзија на овој пијалок може да замрзне веќе на температура од -1,5 степени.

Во пракса, најголемиот дел од шампањ што може да се најде на продажба има јачина од 10 - 13 степени. Затоа општо е прифатено дека пијалокот почнува да се замрзнува на 5 степени со знак минус.

Што да направите ако шише со пенлив мраз е замрзнато во замрзнувач?

Што да направите ако шампањот е замрзнат, а исто така и како брзо да го одмрзнете? Главната работа е да не ставате ладно шише во топла вода и да не го ставате во водена бања.

Одмрзнувањето на пенливо вино е долг процес што бара постепено и униформа греење.. За безбедно одмрзнување на пенлив пијалок, мора да се преземат серија последователни чекори.:

  1. Преместете го производот од ладен простор во потопол. Најдоброто решение е да го ставите шишето на полицата во фрижидер, со што ќе се избегне остар пад на температурата.
  2. По околу два часа, пренесете го шампањот на темно, ладно место, потопло од фрижидерот (со температура од 1 - 15).
  3. Почекајте додека мразот не се стопи на половина, а потоа ставете го шишето на темно место со собни услови (+24 - +26 степени). По околу 30 до 40 минути, пенливиот пијалок ќе биде подготвен за пиење..

Посебно внимавајте во летните месеци, кога ознаката на термометарот на собата може да се искачи над 30 степени. Во овој случај, пијте го пијалокот исклучиво во темни, ладни простории, така што интензивната топлина не може негативно да влијае на вкусот и аромата на шампањ.

Постепеноста и точноста на постапките за време на одмрзнувањето ќе овозможат да се вратат карактеристиките на дегустација што шампањ ги имал пред шлаг.

Како да не се одмрзне?

Следејќи ги советите за одмрзнување на пенливо вино, не треба да заборавите на мерките на претпазливост:

  • Не го отворајте шишето со пијалокот додека не се стопи целиот мраз. Ако ова се направи пред време, постои опасност од настинка или повреда од остри парчиња мраз.
  • Во никој случај не треба да го одмрзнувате шампањот под проток на топла вода. Со шок, се појавува нагло зголемување на волуменот на јаглерод диоксид и шишето може да експлодира.
  • Ако нема време правилно да одмрзнете пенлив пијалок, а шишето е замрзнато, тогаш најдобрата опција би била да одите во продавницата за нов. Така заштедувате време и здравје.

Ако пенливо вино е замрзнато, можам ли да го пијам по одмрзнувањето? Една од негативните последици од кои стравуваат потрошувачите е влошување или целосно губење на својствата и карактеристиките на шампањ по замрзнување. Некои луѓе мислат дека пенливо вино го губи вкусот и аромата. Всушност структурата на квалитетен шампањ, за разлика од другите сорти на вино, не страда од изложеност на ниски температури.

Случајно прекумерното пенливо вино не се вознемирува - само треба да му дадете време да се врати во првобитната состојба. Со примена на правилата за одмрзнување, станува возможно не само да се зачува структурата на шампањ, туку и последователно да се ужива во оригиналниот вкус и арома на рафиниран пијалок.

Корисно видео

Ние ви нудиме да гледате видео за карактеристиките на ладење и замрзнување на шампањ:

Сподели на социјалните мрежи:

» » Дали шампањот замрзнува и на која температура, и како да се стопи пенлив пијалок?