Разлика помеѓу филтрирано и нефилтрирано пиво

филтрирано и нефилтрирано пиво

Пивото научило да филтрира уште во антиката. Пијаниот пијалок го пренесувале душеци од слама за да го олеснат и да го продолжат рокот на траење. Од 19 век, технологиите за филтрирање активно се развиваат, а современата опрема овозможува да се добие про transparentирен пијалок кој изгледа одлично и е лесен за пиење. Сепак, во последната деценија, се поголем број на производители се оддалечуваат од филтрацијата во корист на природен производ. Да ги разгледаме разликите помеѓу филтрираното и нефилтрираното пиво..

Зошто да филтрираме пиво

Пивото се филтрира со цел да се отстрани талогот што се формира за време на ферментацијата. Во производството, се користат филтри, груби и фини. Пиварите избираат степен на филтрација во зависност од рецептот и посакуваниот краен резултат. Современите повеќефазни елементи задржуваат до 99,9% од клетките на квасецот, бактериите и малите честички, што им овозможува на производителите да го чуваат готовиот производ неколку месеци без флаширање.

Огромното мнозинство на пиво во супермаркетите е филтрирано и, покрај тоа, пастеризирано. Таквите пијалоци се целосно лишени од микроорганизми, така што нивната арома и вкус оставаат многу посакувани..Сепак, големите пиварници имаат многу добри причини за темелно чистење, како филтрирано пиво:

  • има светла боја и транспарентна конзистентност и ги исполнува очекувањата на потрошувачите;
  • формира густа глава од пена;
  • ослободени од странски вкусови што ги даваат бактериите;
  • има долг рок на траење.

Нефилтрирано пиво не е погоден за масовно спроведување. Пијалок со жив квасец е чувствителен на температурни промени и брзо ги губи своите својства во топлина. Угостителските објекти не сакаат да купуваат производи. Не секој бар или ресторан може да опреми посебна визба со систем за ладење. Покрај тоа, контејнерите со таков пијалок бараат внимателно ракување. Пред да се поврзете со славините, бурињата мора да бидат мирни неколку часа, така што талогот конечно да се смири на дното..

разлики помеѓу нефилтрираното и филтрираното пиво
Разликата веднаш се забележува според бојата


Интересот за нефилтрирани пенливи пијалоци експоненцијално се зголеми во изминатата деценија поради популарноста на природните производи и здравиот начин на живот. Во Русија, терминот „живо пиво“ беше воведен од занаетчиските пиварници во борбата за учество на пазарот. Под ова име, производителите промовираат филтрирано, но непастеризирано пиво кое не претрпело термичка обработка и задржало корисни материи, витамини и елементи во трагови. Таквите пијалоци се одликуваат со побогат вкус и арома, но имаат кратко време за продажба..

Кое пиво е подобро: филтрирано или нефилтрирано

Во производството на нефилтрирани сорти, се користи квасец со дно ферментиран, активен на високи температури. Историските стилови на пиво, како што се Хефевајзен, буриња Келербирс, се исполнети со квасец, хме и честички од жито што им даваат богати ароми и овошни ноти. Занаетчиските пиварници комбинираат хме со различни видови квасец и приготвуваат пиво без горчливо и во кое доминираат агруми..

нефилтрирана фотографија во боја на пиво
Колку повеќе протеини во составот, толку е облачно пивото.

Нефилтрираното пиво не мора да изгледа облачно, бидејќи интензитетот на замаглувањето зависи од содржината на протеини. На пример, созреаните британски але се сосема јасни, иако содржат активен квасец. Сепак, талогот и суспензиите се нормални за "живите" сорти. Белгиските пивари широко користат технологија за ферментација на шишиња, што се рефлектира во бојата на пијалокот. Експертите веруваат дека остатоците од квасец додаваат посебен вкус на последниот букет..

Нефилтрираното пиво се смета за поздраво од разјаснетото и пастеризирано пиво. Богато е со растителни влакна и витамини од групата Б, кои имаат корисен ефект врз ендокриниот систем и спречуваат мамурлак. Ферментацијата произведува органски киселини кои го стимулираат варењето и помагаат при разградување на протеините. Во умерени количини, нефилтрираното пиво го намалува холестеролот и детоксицира.

Резултатите од 2020 година покажуваат дека руските занаетчиски пиварници успешно се натпреваруваат со големите пиварници. Продажбата на нефилтрирано пиво порасна за 16,7%, додека Русите претпочитаат полутемни пива.

Сподели на социјалните мрежи:

» » Разлика помеѓу филтрирано и нефилтрирано пиво