Краток опис на вината на краснодар

фотографии од вина на Краснодар

Поради климатските карактеристики, Русија не е најсилниот играч на меѓународниот пазар на вино. Локалните примероци тешко може да се споредат со благородната Бургундија или елегантниот германски Gewürztraminer, сепак, Русите имаат своја гордост - вината на територијата на Краснодар.

Оваа територија е дел од поголем регион - Кубан - историски се смета за житница на Русија. Климатските услови овозможуваат одгледување и на најчудливите култури, вклучувајќи грозје. Повеќе од сто сорти вински плодови (30 трпеза и 87 технички) се одгледуваат тука, околу 50 фарми се занимаваат со производство, лозјата зафаќаат 27 илјади хектари, повеќе од 20 големи винарии се регистрирани на територијата на Краснодар..

фотографија од лозје на територијата Краснодар
Лозје во близина на селото Абрау-Диурсо

Локалното грозје се користи за производство на мирни и пенливи, црвени и бели, стари и млади, трпезни и збогатени вина, како и „коњак“ (ракија од грозје), сок од грозје, храна за бебиња.

Историја

Археолозите тврдат дека лозата се одгледувала на овие територии уште во VI-V век п.н.е., но секако не се зборувало за индустриско производство. За време на турските освојувања, територијата била под дејство на ислам и алкохолот генерално бил забранет..

Официјалното производство на вино во Кубан започна во 1871 година, кога Фјодор Иванович (Чех Бедрич Јанович) Хејдук, првиот агроном на црноморскиот регион, воведе грозје од Ризлинг, Португазиер, Семилон, Каберне итн. Наскоро, под покровителство на принцот Голицин, отвори фабрика за производство на пенливи вина, и оттогаш оваа област на индустрија постојано се развива (со прекини за економски шокови како револуција и Перестројка).

Фјодор Иванович Геидук
Основачот на производство на вино во Краснодар Федор Иванович Геидук

Во 1881 година, во Европа избувна епидемија на филоксера, а Фјодор Иванович беше испратен да ја проучува оваа болест. Неговите белешки и случувања последователно беа успешно применети во Русија..

Во советско време, акцентот беше ставен на развојот на производство на вино во Грузија, Абхазија, Молдавија и другите републики, така што вината на Кубан, иако беа произведени во солиден волумен, не се разликуваа во одличен квалитет..Почнувајќи од 2018 година, на територијата на Краснодар учествуваат 54% од вкупното производство на вино во земјата. Најдоброто вино ретко го напушта регионот, населувајќи се на полиците на локалните продавници и колекционери. Она што се доставува до Москва, Санкт Петербург или во странство обично спаѓа во категоријата масовен производ и може да се пофали само со прифатлива цена, но не и со одличен вкус и арома..

Вински региони на Краснодар

вински список на регионот Краснодар

Вината Краснодар се произведуваат во следниве зони:

Анапо-Таманскаја (Региони Темрјук и Анапа). Оваа зона претставува најголем дел од целото производство на алкохол од грозје во територијата на Краснодар. Се карактеризира со блага, но сува клима, разновидност на почви и терови, мала разлика во височината.Црно Море. Се одликува со планински терен и блага клима без силни ветрови и мразови. Лозја се лоцирани на надморска височина од 500-600 метри надморска височина.

Јужен подножје. Ридски терен, лозја се наоѓаат на надморска височина од 300-800 м надморска височина, вклучува 6 подзони со различна почва и климатски услови.

Западен. Сместено во долниот тек на реките, може да се пофали со плодна црна почва.

Централно. Рамни области со плодна почва и нестабилна зима, заканувајќи се и на силни мразови и нагли одмрзнувања. Вклучува пет климатски подзони.

Север. Рамнини со континентална клима и стабилни студени зими, три климатски подзони.

Познати брендови на вина на Краснодар

Вината на Краснодар редовно освојуваат награди на домашни и (поретко) меѓународни натпревари. Најпознатите примери ги вклучуваат следниве брендови:

  • Фанагорија. Еден од најголемите производствени капацитети, работи од 1957 година. Специјализира во мирни и пенливи вина, асортиманот вклучува и силен алкохол (балсам, коњак).
  • Абрау-Диурсо. Најпознатиот производител на руски „шампањ“, винаријата е отворена во 1870 година. Покрај пенливите вина, производната линија вклучува брендови базирани на алигота, шардоне, каберне совињон итн..
  • Лефкадија. Млада, но позната компанија која е отворена во 2004 година. Произведува главно суви и пенливи вина.
  • „Кавказ“. Работи од 1929 година, произведува суви вина Мерлот, Каберне, Шардоне, Алиготе, Кахорс, збогатени и десертни брендови.
  • „Кубанска лоза“. Претпријатието работи од 2004 година, произведува црвено и бело, збогатено, суво, полусуво, полуслатко вино, производите на компанијата се разликуваат по прифатлива цена.
  • „Кубанско-вино“. Фабриката е отворена во 1956 година, асортиманот вклучува повеќе од 120 примероци од различни сорти и видови вина.

Особеноста на локалниот пазар на вино е дека нема ниту монопол, ниту дури апсолутен лидер - има толку многу производители (а нивниот асортиман е толку сличен) што дури и најголемиот од нив тешко поседува повеќе од 3% од продажбата..

Многу индустрии привлекуваат француски производители на вина, користат европска опрема и технологии.

познати брендови на вино Краснодар

Критика на вината на територијата на Краснодар

Домашните производители не се заморуваат да тврдат дека вината на Краснодар практично во никој случај не се инфериорни во однос на европските колеги. Почвите и климатските услови навистина овозможуваат создавање пијалоци со слични органолептички својства и богати букети..

Проблемот лежи во несовршеноста на руските технологии - како резултат на тоа, виното често се покажува дека е премногу кисело, нејасно, потенцијалот на бобинки не е целосно искористен. Исто така, руските винари не ги презираат вештачките ароми и бои, тие често користат супстандардни вински материјали, не дозволуваат грозје да созрее до потребното ниво на содржина на шеќер..

Сподели на социјалните мрежи:

» » Краток опис на вината на краснодар