Правилата за чување вино во шишиња, како и рокот на траење на пијалокот во различни контејнери

Понекогаш луѓето погрешно веруваат дека виното нема рок на траење, затоа што постојано слушаат дека коњакот, како и мажите, само се подобрува со возраста. И луѓето ги гледаат theвездите, бројот на години на стареење, толку подолго изложување - толку е поголема ракијата.

Од време на време, се наоѓаат складишта за храна од времето на Втората светска војна на кои се чувало водка, а неговиот квалитет бил одличен. Да, во најголем дел, ова е случај со силни пијалоци: виски, коњак, вотка може да се чуваат за многу долго време..

А што е со виното? Како да заштедите голема серија? Како да се чува дома? Експертите велат дека ако виното било совршено подготвено и флаширано, најстарото што можело да се зачува до денес е вино од жетвата од 1700 година, односно направено пред 319 година!

 • Постојана температура. Идеалната температура е 10-15 ° C. Удобно е по тоа што ви овозможува брзо да го доведете виното на 15-17 ° C за сервирање на црвени вина на масата, и до 9-12 ° C за сервирање бели вина.
 • Влажност. Потребна е постојана влажност од 70-80%, што придонесува за природна хидратација на плута, го спречува нејзиното сушење.
 • Светлината. Треба да оди нагоре, а не кон виното. Вистинското решение би биле специјални ќелии или ниши каде виното е недостижно за директна светлина..
 • Апсолутен мир. Во случај на најблиско метро или железница, неопходно е да се неутрализираат вибрациите со дихтунзи помеѓу лавиците.
 • Хоризонтална положба. Кога е во контакт со вино, плута влијае на формирање на вкус.

Што да изберете: решетката, кабинет со полици или фрижидер?

Овој пијалок не толерира големи промени во температурата. Се верува дека најдобри температурни услови за складирање се 10 до 15 Целзиусови степени.

Што се случува ако температурата е повисока, на пример, со вообичаените во нашите станови 18-26? Пијалокот ќе оди лошо, ќе предизвика непожелни хемиски реакции.

Утврдено е дека со зголемување на температурата, кислородот во затворено опкружување во шише започнува да комуницира со супстанции содржани во вино, да ги оксидира, да ја менува структурата на супстанциите, да формира нови соединенија, постојано намалувајќи го бесплатниот кислород. И сето тоа негативно влијае на вкусот.

Ако е премногу ладно, тогаш виното престанува да зрее, но вкусот на замрзнатото вино нема што да го поправи. Многу се плаши од ненадејни промени од 5-10 степени. Зошто е така Факт е дека во шише со вино сопствените процеси, кои не се видливи за набverудувачот, постојано се случуваат, виното го живее својот живот и му требаат внимателни услови за чување.

Фрижидерот дефинитивно не се препорачува за складирање шишиња, а што се однесува до полиците (ормани со полици), секоја визба со надредена температура и релативна влажност од 60-80 проценти е погодна.

Дали има рок на траење?

Да, рокот на траење на гаранцијата на пијалок е период во кој нема да се појават физичко-хемиски промени во бојата, вкусот, мирисот, талог и конзистентност, што не е предвидено со техничките стандарди на производство.

Во затворено шише

Концептот на рокот на траење на виното вклучува два:

 1. т.н. гарантен рок на траење на вино, што производителите го пишуваат на етикетата, вратот од шишето или фрлено на самото шише;
 2. вистинскиот датум на истекување.

Ова е збунувачко за луѓето кои ги читаат романите на Александар Думас, каде мускетарите славеа на стари вина. И сè е едноставно. Рок на траење на гаранцијата е период во кој несаканите процеси дефинитивно нема да се случат со вино. За таа цел, производителите воведуваат разни адитиви, конзерванси во составот на пијалокот.

Рок на употреба на вино е генерално различен за различни сорти. Огромното мнозинство бели вина може да се чуваат две или три години, црвени вина од две до десет.

И колку време француското вино има рок на траење? Познати се некои ретки марки на француско вино од Бордо и Бургундија, кои траат до сто години.!

Колку трае рокот на траење на пенливо вино? Во Русија ова не е наведено во ГОСТ; се верува дека датумот на истекување е неограничен.

Ова е разбирливо оттогаш јаглерод диоксид во шише зачува вино и не дозволува никакви непожелни хемиски реакции во него, доволно е да се отстрани од сонцето. И проверете ја јачината на затворачот на плута: важно е гасовите да не излегуваат од шишето.

На отворено

Некриено вино тешко може да се чува. Веднаш го губи вкусот, испаруваат испарувања, а атмосферскиот кислород брзо го менува составот на супстанциите, а виното се претвора во оцет.

Отворено шише треба да се чува не повеќе од три дена.. Може да се стави и во фрижидер: да, и топлината и студот имаат штетен ефект врз пијалокот, но во овој случај, виното ќе се влоши многу побрзо кога е топло. Само што не можете да ставите отворено шише во замрзнувачот.

Направено од пластичен материјал

Како што покажаа студиите, пластиката во никој случај не протекува и низ неа минува разни гасови, кои се исклучително штетни за виното. Затоа не треба да чувате пијалок подготвен дома во пластични шишиња..

Покрај тоа, алкохолот е растворувач и може да раствори пластично шише одвнатре, отровни материи влегуваат во виното. Ако некаде ставале вино во пластичен сад, на пример, со тргување со излевање или правење дома, тогаш неговиот рок на траење ќе биде 1-2 часа, а за да се продолжи овој период, пијалокот мора да се истури во стаклено шише.

Во тетрапак

Виното што се истури во тетратки во некои региони сочинува 40% од пазарот. Технолошки е удобен, тежи помалку и чини помалку.

Рок на употреба во тетрапак е близу до рокот на траење во шишиња, бидејќи внатрешната површина на тетрапаците е направена така што да не помине гасови, а понекогаш и лесна, и слабо во интеракција со виното.

Во овој случај, најдобро е да се фокусирате на датумот на истекување наведен од производителот, но тоа не значи дека постарото вино не треба да се пие. Ако добиете вино од стара излева, треба да видите дали тетрапакот е отечен и ако е отечен, исфрлете го. Во случај на целиот пакет, можете да отворите и да пробате, ако пијалокот не е кисел, тогаш можете да пиете.

Табела за споредување

ВиноРок на траење
Бело во затворено шише2-3 години
Црвено во затворено шише2-10 години
ПлескавНеограничено
Во отворено шише2-3 дена
Во пластично шише2-3 часа
Во тетрапак2-3 години

Некои факти за најретките преживеани антички пијалоци

 1. Најстарото вино достапно во Русија е неколку шишиња со розова маскарка Мускат, 1836 година, на Крим, во една од старите визби. Мускат е наведен во Гинисовата книга на рекорди како најстарото вино направено во Русија.
 2. Магнатите на Ротшилците го чуваа Шато Лафит Ротшилд, 1787 година, се смета за едно од најскапите вина во светот. Цената на шишето е 150-160 илјади долари.
 3. Шише 1717 Chateau d’Yquem купено од колекционер за 90.000 американски долари.
 4. „Херез де ла Фронтеира“, 1775 година, се чува во Крим, во Масандра и се проценува на 50 илјади долари. Има неколку шишиња од нив, а тие пишуваат дека во 1964 година Никита Сергеевич Хрушчов отворила едно од овие шишиња и ја пие заедно со Политбирото. Присутните забележаа дека виното е во одлична состојба..
 5. Радесхајмер Апостелвеин, 1727 година, се чува во винарската визба на една од старите германски институции за Бремен во Бремен, 1727 година, ковчегот, најстарото вино од вино кое преживеало..
  Познато е дека од време на време одредена количина на најретото вино што им се претставува на државниците и јавните личности се изразува од барел. Young се додава некои млади, свежи резерви на вино..

Значи, за да уживате во одличниот вкус на виното, треба да знаете неколку едноставни тајни. Треба да го чувате флашираното вино на температура од 10-15 степени во подрумот. Чувајте отворено шише не повеќе од три дена. На секој можен начин да се избегнат пластични садови. Шампањ и други пенливи вина имаат скоро бесконечен рок на траење. Виното не сака шила од светлина и температура, фрижидерот е контраиндициран за таков пијалок.

Корисно видео

Ние ви нудиме да гледате информативно видео за тоа како правилно да складирате вино:

Сподели на социјалните мрежи:

» » Правилата за чување вино во шишиња, како и рокот на траење на пијалокот во различни контејнери