Кошер вино - што треба да знаете за пијалокот на праведните евреи

Кошер вино

Еврејските верски обреди постојат повеќе од три милениуми и повеќето не можат да сторат без кошерско вино. Овој пијалок е посебен. Се разликува од друг не само во методите на производство, туку и од винарите, кои мора да бидат посебни на свој начин..

Па, што значи овој концепт и каков е идентитетот на ваквите пијалоци?

Приказна за појава

Кошерското вино се појави врз основа на заповедите кашрут, кои ги даде Севишниот во пустината Синај заедно со давањето на Тората. Правилата за кашрут се запишани во Пентатех во книгата на Левит и на Второзаконие.

Тие беа пренесени во сите детали, земајќи ги предвид дури и најмалите детали, од татко на син за многу генерации. Подоцна, овие правила беа запишани во Талмуд со некои дополнувања кои не се во спротивност со основните правила и служат како дополнителна гаранција за почитување на законот за Тора.

Можеби е тешко за обичен човек да ги разбере правилата на кашрут, но за Евреите тие претставуваат еден вид духовна исхрана. Значи се верува дека само храната што ги исполнува овие правила е корисна за душата на Евреите, остатокот од храната само штети на чистотата и духовноста.

Важно е! Зборот „кошер“ во превод значи „Фит“, т.е. направени во согласност со одредени правила и закони.

Што е храна со кошер и што не јадат Евреите, е опишано во видеото:

Кој пијалок се смета за „погоден“?

Виното се смета за погодно ако:

  1. Целиот процес на готвење: од берење бобинки до затнување, можат да го прават само Евреи кои ја почитуваат саботата. Остатокот не е дозволен под никакви околности..
  2. Бобинки се берат само од винова лоза чија старост достигна 4 или повеќе години - законот на „орелот“ За првите три години, пупките едноставно се отсекуваат и не се користат на кое било друго место. На прв поглед, можеби ќе помислите дека винарите со овој пристап претрпуваат големи загуби, но вреди да се напомене дека во ова време жетвата не е толку значајна.
  3. Лозјето од кое се берат бобинки не треба да се сади со други култури. Само грозје треба да расте на земја.
  4. Во процесот на готвење, употребата на материјали од животинско потекло не е дозволена. Сите тела мора да бидат кошер.
  5. Бентонит, природен материјал од глина, се користи за осветлување на пијалок..
  6. Земјата на која расте грозјето мора да почива секоја седма година - законот „Шмит“. Ова значи дека секоја седма година културата воопшто не се бере, а бобинките само паѓаат. Денес, многу Евреи го заобиколуваат овој закон со тоа што во тој момент продаваат лозје на личност која не ги слави сабота, делејќи ја добивката од жетвата меѓу себе по нејзината продажба.
  7. Бидете сигурни дека 1% од готвениот производ е уништен - законот за "масажер". Тие го прават ова во потсетник за десеток, што во античко време било однесено во храмот.

Повеќето вина од кошер пастеризираат посебен за да може да се пие дури и откако ќе се отвори и флашира од лице кое не се придржува кон правилата на седмиот ден. Ова се должи на фактот дека Евреите веруваат дека по вриење, пијалокот станува несоодветен за употреба од страна на паганите во нивните ритуали.

Една важна карактеристика на кошерското вино е начинот на консумирање:

  • Значи се верува дека пиејќи го од шишето, пијалокот станува неупотреблив. Затоа, пијалок кошер мора да се истури во чаши.
  • Практично нема барања за очила: ниту за нивниот волумен, ниту за материјалот - законите не предвидуваат никакви ограничувања. Но, сепак, се верува дека е подобро да се користат стаклени или кристални садови..

Можно е да се препознае кошерско вино на продавниците за малопродажба со проверка на присуството на заптивката на ехчер и соодветниот натпис на етикетата. Само духовни личности кои го контролирале целиот процес на производство имаат право да ги применат и тие можат да преземат одговорност за соодветноста на ова вино..

Помош! Благодарение на кошерското вино „Голена винарија винарија“ (Винарија Голан Хитс), израелското винарство влезе во меѓународниот пазар на вино.

Погледнете видео во кое Винаријата Голан Хитс го вкусува виното и зборува за вкусот на пијалокот:

Цена

Правењето кошерско вино е скап процес кој не влијае на неговиот квалитет. Сепак, тие го произведуваат не само во израелските земји.

Надвор од Светите земји, виното се произведува главно во ограничени количини. Ова се должи на фактот дека за подготовка на кошерско вино, особено во фабриките кои се занимаваат не само во оваа област на производство на вино, потребно е да се ангажира и одржува тим на специјалисти кои ги исполнуваат сите барања на правилата за кошер. Покрај тоа, неопходно е да се опреми специјална работилница наменета само за овој пијалок.

Внимание! Поради овие барања, едно шише кошер вино чини 2-3 пати поскапи од некосерско вино со ист квалитет. Точната цена ќе зависи од сортите на грозје и технологиите за готвење..

Но, вреди да се напомене дека во Израел производството е целосно оправдано, бидејќи Евреите го консумираат во големи количини: така, на празникот Пасха секој треба да пие четири чаши вино во една вечер.

Кошерското вино е пијалок, за чие производство се бара одреден пристап и многу повеќе материјални трошоци, за разлика од обичното вино.

Сепак, сите трошоци се оправдани со светоста на ова вино..

Важно е! Ниту еден Евреин кој се грижи за својата духовност нема да дозволи да пие друго вино.

Останатите сакаат да го пијат за да можат барем да ја допрат светоста на Израел..

Сподели на социјалните мрежи:

» » Кошер вино - што треба да знаете за пијалокот на праведните евреи