Радеда - свадбено абхазиско вино

зрачена фотографија со етикета

„Рада“ е суво црвено вино произведено од растението Сухуми, познато како ДОО вина и води на Абхазија. Пијалокот се базира на традиционалните технологии на производители на вино во Абхазија, ревидирани, земајќи ги предвид особеностите на модерното производство. Аромата на рубино вино е заситена со тонови на јагоди, а грозјето Изабела му дава посебен вкус. Производителот препорачува да ја сервирате "Рада" на свадби.

Виното го носи името на националната химна изведена од гости во знак на сеќавање на доаѓањето на невестата во куќата на младоженецот.

Историска референца

Абхазиските технологии за производство на вино на почетокот на 20 век биле примитивни. Грозјето се собираше како што созрева, а потоа бобинки се преработуваа во преса, масата се остава два дена, а потоа операцијата се повторува. Кога кантарионот започнал да ферментира, сокот се одделувал од банакот и се ставал во керамички бокали или дрвени буриња. Изложеноста на вино се практикуваше во неколку фарми, главно се пиеше младо.Индустриското производство на вина во Абхазија беше основано само во 1925 година, кога потомок на старо кнежевско семејство Николај Ахба беше на чело на изградбата на ново претпријатие, кое беше подредено на грузискиот Самтрест. На иницијатива на група ентузијасти, засадени се повеќе од 1,5 хектари лозја и започна да се работи на обновување на абориџините видови уништени од епидемијата на филоксера.

Абхазиско лозје со Изабела
Разновидност Изабела, лозје во Абхазија

Во раните 90-ти, претпријатието Сухуми падна во распаѓање. Деловниот проект за реконструкција на производството го започна Николај Ахба, внук и полн имењак на првиот шеф на фабриката. Претприемачот успеа да привлече повеќе од три милиони долари инвестиции од Русија, да ги обнови зградите и да ја замени застарената опрема со модерни линии изработени во Италија. Во 2001 година, фабриката започна со ослободување на пет марки вина, популарни уште од времето на Советскиот Сојуз, меѓу нив беа и „Букет од Абхазија“, „Лихни„И“Псоу".

Виното „Рада“ се појави во 2002 година во нова линија, развиена од технолози веќе врз основа на реконструираното претпријатие. Измешаната мешавина содржи 75% грозје Изабела. Скромна и отпорна на мраз сорта зафаќа повеќе од половина од сите насади во Абхазија, бидејќи добро толерира влажна клима и е отпорна на габични заболувања. Винарите ги зедоа како основа докажаните рецепти на обични вина од Изабела, кои беа барани уште во 60-тите години на минатиот век..зрачено вино во чаша

Технологијата на производство на вино Рада

Гроздоберот започнува на почетокот на септември и трае до октомври. Претходно, грозјето се увезуваше од Молдавија, сега претпријатието значително ја прошири површината за садење и претпочита да користи свои суровини. Абхазиските винари сметаат дека овој момент е важен, бидејќи дури и на различни падини вкусот на бобинки може да се разликува. Гроздовите, како и на почетокот на векот, се собираат рачно.

Самата технологија е нешто променета. Наместо дробени дроби, се користат модерни нежни преси, наместо бокали, се користат контејнери со емајл. "РЕДЕДА" - младо вино, веднаш по завршувањето на периодот на ферментација утврден од ГОСТ, пијалокот се филтрира и се испраќа на флаширање. Фабриката користи шишиња купени од чешки компании. Вината се затворени со тапи од португалски производители, кои ги снабдуваат своите производи до сите поголеми винарии во Европа.

Како да пиете вино „Рада“

Јачината на пијалокот е мала и е само 10-11% вол., Но, треба да се напомене дека виното е младо и затоа е алкохолизирано. Боја - рубин со црвеникави рефлексии. Фабриката во Сухуми произведува многу производи од Изабела, но претежно полуслатки вина. "Рада" се разликува од нив во пониска содржина на шеќер и мала киселост. Нема адстрингенција во светлиот вкус на јагода, така што виното е лесно да се пие и, кога ќе се олади, добро ја гаси жедта на топол ден..

што да јадеме со виното на Реда

Производителот советува да ја сервирате „Радеда“ со какво било месо на скара. Пијалокот оди добро со остарените сирења и печениот зеленчук. Виното е во хармонија со традиционалните јадења од абхазиската кујна: ќебап од свежо месо Ажја дна, полнето со модри патлиџани Абаклазанчапа, пилешко на плукање со сос од берберис или цреша слива. Препорачана температура за сервирање - + 16-18 ° С.

Сподели на социјалните мрежи:

» » Радеда - свадбено абхазиско вино