Стара гагра

фотографија од шише коњак Стара Гагра

Малкумина знаат за коњакот „Стара Гагра“, бидејќи се произведува во мала дестилерија, во ограничени количини, и се продава главно во самата Абхазија. На полиците на продавниците во другите региони на Русија, може да се најде исклучително ретко, а во странство може да се најде само како подарок или туристички сувенир по патувањето во Абхазија. Мислењата за квалитетот и карактеристиките на пијалокот меѓу theубителите на духови кои го пробале се разновидни - од воодушевување над сладок вкус до осуда за премногу агресивна арома на овошје-бадем. Високо шише со тесен висок врат, повеќе вино отколку коњак. Лаконскиот дизајн на етикетата и недостатокот на заштита на истата може да предизвика лесно фалсификување, ако коњакот беше попопуларен.

За производителот

Трговската марка припаѓа на компанијата со ограничена одговорност „Амзара“, именувана по мало село во близина на Гагра, од каде потекнува шефот на компанијата Аркадиј Коњарија. Самата дестилерија се наоѓа и во близина на Гагра - во абхазиското село Бзипта. Бренд продавница со просторија за дегустација под светла шатор се наоѓа во близина на дестилеријата. Тука можете да вкусите вина и коњаци, а потоа да ги купите вашите омилени пијалоци. Просторијата за дегустација е наменета за туристи, кои има многу во Абхазија во текот на летото, а правците се прават со оглед на таквата посета. Тука исто така можете да ја испробате својата рака при притискање на грозје или само внимателно да го разгледате големиот печат, кој е инсталиран тука за посетителите..Создавањето на неговата сопствена дестилерија Аркадиј Коњарија започна со собирање на иницијативна група на луѓе кои знаеја многу за грозјето, виното и јаките пијалоци, кои неколку години ги проучуваа лозјата на околните села и особеностите на грозјето одгледувано тука. Самиот Коњарија одеше најмалку дваесет километри на ден, се шпекулираше дека бере грозје по вкус и разговара со локалните винари и земјоделци. Тој успеа да склучи договори со сопствениците на најдобрите лозја и да започне со производство на оригинални абхазиски вина и ракија.

Во однос на датумите, историјата на дестилеријата изгледа вака:

  • 1995 година. Регистрирана е компанијата Амзара, со генерален директор Аркадиј Коњарија.
  • 1996 година. Изградба на мала дестилерија за експериментирање со грозје.
  • 1997 година. Активна соработка со фарми во близина на дестилеријата.
  • 2000 година. Компанијата започна да ги флашира првите вина и да прави чача по нарачка.
  • 2003 година. Компанијата Амзара освои мини грант за развој на производство на вино во Абхазија во конкуренција на Одделот за меѓународен развој на Велика Британија. Во истата година, за прв пат, беше примена владина наредба - за производство на гроздобер вино за репрезентативни потреби..


И до сега најпознатиот пијалок на дестилеријата не е коњак, туку вино "Aatsy" - црвено полу-слатко, густо, слатко, со мало вкус на пена од џем од цреши, многумина го сакаат уште од детството. Аркади Конџарија дури ја користи етикетата од шишето Аатси како аватар за сметки на социјалните мрежи..

Карактеристики на коњакот "Стара Гагра"

„Стара гагра“ е обичен килибарски пијалок со традиционална јачина од 40% и експресивна арома карактеристична за апхајските пијалоци, во која најзабележителни се ноти на бадем, ванила и суво цреша.

Вкусот на коњак е зачинет, интензивен, со ноти на орев и ванила. Топол вкус на курва со вкус на орев. Рестораните го препорачуваат како дигестивен лек, но самите Абхазијци често ги послужуваат своите коњаци во национални јадења. „Старата гагра“ одлично одговара со сирења, маслинки, го става вкусот на јадењата со месо и ја нагласува аромата на зеленчук и билки.

фотографија од шише коњак Стара Гагра

Сподели на социјалните мрежи:

» » Стара гагра