Есперал - алатка за кодирање за алкохолизам

Како да пиете ЕспералЗависноста од алкохол е болест. Симптоми: физиолошка и психолошка приврзаност кон употреба на етил алкохол во сите негови форми, за кои е потребен сериозен и навремен третман. Во занемарена форма, заболувањето може да предизвика сериозно оштетување на здравјето и на крајот да доведе до смрт.

Зависноста од производи што содржат алкохол се појавува поради многу причини, а набројувањето на нив нема смисла. Искусните нарколози ја припишуваат зависноста од алкохол на психолошки нарушувања. За лекување на каква било лоша навика, пред сè, е неопходна волја и цврста желба да се лекува од пациентот. Основниот фактор на болеста е неодолива копнеж за употреба на пијалоци што содржат алкохол. Зависноста не се развива веднаш, но не треба да се ласкате. Развојот е незабележан, затоа, многу луѓе зависни од алкохол не се признаваат себеси како такви и не сакаат да бидат третирани. Ова е многу опасно. Штетата предизвикана од болест може да биде непоправлива за здравјето.

Преземените навремени мерки ќе помогнат да се избегне ова. Алкохолизмот сега успешно се третира. Еден од ефективните медицински методи е употребата на францускиот лек Есперал или неговите аналози.

Како работи лекот?

Црниот дроб е одговорен за распаѓање на алкохолот во организмот. За да го направите ова, произведува супстанција која може да го распаѓаат алкохолот во составните елементи, неутрализирајќи го нејзиниот ефект. Алкохолот се распаѓа во безбедни елементи, како што се јаглерод диоксид и обична вода, кои се добро отстранети од телото. Супстанцата содржана во лекот Есперал го запира производството на ензимот одговорен за распаѓање на етанол (главниот активен елемент на алкохол). Како резултат, се зголемува формирањето на оцетен алдехид, токсична компонента што доведува до труење и сериозна интоксикација..

Суштината на лекот е да се запре апсорпцијата на алкохол од страна на телото. Покрај физичкото труење, пациентот чувствува страв од паника. Впечаток на состојба која умира. Ова создава психолошка бариера за сите течности што содржат алкохол. Како резултат на тоа, едно лице почнува да има негативен став дури и до мирисот на алкохол. Отфрлањето на алкохолот се јавува на психолошко и рефлексно ниво, што овозможува целосен лек.

Постапка за кодирање на лекови Есперал од алкохолизам треба да се појави под надзор на лекар за да се избегнат бројни несакани ефекти. Тие ќе бидат споменати подолу..

Фармаколошки форми на ослободување

Лекот се произведува во неколку фармаколошки форми: таблети, инјекции и капсули. Употребата на една или друга форма зависи од секој специфичен случај на лекување и се избира индивидуално.

Форма на таблети

Како се произведува еспералСе користи во случаи кога лицето зависно од алкохол цврсто одлучи да се справи со својата болест, е загарантирано да ги следи препораките на лекарот и да го зема лекот навремено. Третманот на овој начин е ефикасен само по желба и ако пациентот има силна волја. Недостаток на оваа форма на земање на лекот е тоа што ако пациентот престане да го зема лекот пред да го заврши курсот на лекување, по кратко време повторно ќе привлече алкохол, а тоа може да доведе до долга загриженост. Следниве фактори влијаат на распоредот и дозата на употреба на лекот во форма на таблети:

 • возраста на пациентот,
 • здравствена состојба откриена со тестови,
 • фаза на прицврстување на производи што содржат алкохол.

Откако ја испита целата слика како целина, лекарот ја пресметува дозата и режимот. Пред да започнете со кодирање, пациентот треба да се воздржи од пиење алкохол најмалку 24 часа. Приемот започнува со максимални дози на лекот со нивно последователно намалување. Но, одлуката за дозирање треба да донесе само лекарот. И, исто така, тој мора да ја следи општата состојба на третираното лице со цел да преземе навремени мерки за можни компликации.

Капсула форма

Како да пиете ЕспералОваа форма на лекот се користи за поставување на садот со лекот под кожата хируршки. Принципот на дејствување на капсулите против алкохолизам е постепеното навлегување на лекот во крвта од садот за капсули во мали дози, постојано одржувајќи непријатен став кон алкохолот. Овој метод се користи во случаи кога зависното лице не е доволно подготвено за целосно да се откаже од алкохолот и може да престане да зема лекови кои ја блокираат желбата да пијат.. Главните позитивни аспекти Примената на методот на имплантација се следниве фактори:

 • недостаток на потреба за постојан внес на лекот,
 • неможноста самоволно да се запре текот на лекувањето, бидејќи капсулата е скоро невозможна сама да се отстрани.

Шиењето на капсулата го извршува хирургот. Процесот изгледа вака:

 1. Под локална анестезија, се прави инцизија од не повеќе од седум сантиметри во скапулата или во пределот на задникот..
 2. На местото на засекот, капсула или неколку капсули се ставаат во поткожното ткиво во зависност од периодот на кодирање (може да се движи од три месеци до пет години).
 3. Инцизијата е зашиена и се применува стерилно облекување додека не се зарасне раната целосно..

По заздравувањето на раните, конците се отстрануваат. Капсулата станува не се обновува без операција. Не е потребен понатамошен надзор на лекар.

Форма за инјектирање

Доза на еспералДостапно во ампули кои содржат гел-како состав на дисулфирам. Воведувањето во телото се врши и под локална анестезија, со инјектирање под скапулата или во вена. Не бара хируршка интервенција, не е инфериорен во однос на ефективноста на шиената капсула. Откако гелот ќе се воведе во телото, тој се капсулира во текот на следните два дена. Овој процес е проследен со благ пораст на температурата на 37,7 степени. Ова е нормална реакција на телото. Да се ​​запре кодирањето, да се декодира пред време, за кое е дизајнирана капсулата, се воведува посебен противотров. За неколку часа, кодирачкиот лек природно ќе се елиминира од телото..

Без оглед за која форма е избрана кодирање со Есперал, лекарот мора да го запознае пациентот со составот на лекот, неговите фармаколошки својства и можните несакани ефекти. И, исто така, снимете го документираниот брифинг со потпис на пациентот.

Сеопфатно кодирање со Есперал

Најефективен метод комплексно кодирање за зависност од алкохол. Вклучува неколку фази и е најефикасен во напредните случаи на зависност од алкохол.

 • Во првата фаза на третман, пациентот користи таблета форма на лекот. Датумите и дозата ги одредува нарколог.
 • Додека се земаат таблетите, се врши општ преглед и лабораториска обработка на тестовите на пациентот, чии промени се следат при земањето на лекот.
 • По приемот на позитивни резултати, се врши имплантација, Esperal врзивно средство или инјекција.

После тоа, тие ја проверуваат реакцијата на телото на алкохол. На пациентот му се дадени неколку капки алкохол за пиење, по што неговото здравје треба остро да се влоши. Проверката се спроведува во задолжително присуство на лекар.

Колку трае акцијата на Есперал

Времетраењето на лекот зависи од методот на неговата употреба..

 • Како да го земеме ЕспералМетод на употреба на пилули ви овозможува да го постигнете ефектот еден час по земањето на лекот. По завршувањето на внесувањето, по некое време (од неколку дена до две недели), веројатно е веројатноста за желба да пиете алкохол.
 • За време на имплантацијата на капсула, желбата за алкохол целосно престанува. Времетраењето на лекот е различно - од три месеци до пет години.
 • Употребата на инјекција целосно ја елиминира желбата за пиење за период од една година до пет години.

Ограничувања за апликација

Есперал е лек што може да се купи во аптеката мрежа без рецепт, за кој многумина сметаат дека е гаранција за странична безопасност на лекот. Мора да се запомни дека употребата на лекот Есперал сам е опасна и се препорачува само како што е наведено од лекар. Долготрајната зависност од алкохол доведува до значителни патологии на сите главни органи. За безбеден почеток на терапијата, неопходно е да се спроведат лабораториски студии на потребните тестови и да се консултирате со лекар. Лекот е забранет за употреба во следниве случаи:

 • Контраиндикации за употреба на лекот ЕспералСо бубрежна или хепатална инсуфициенција.
 • Во која било фаза на дијабетес.
 • Со туберкулозни патологии во белите дробови или астма.
 • Со кардиоваскуларни патологии и хипертензија.
 • Со онколошки заболувања на какви било органи.
 • Со психолошки отстапувања.
 • По достигнување на возраст од повеќе од 60 години.
 • За време на бременоста и лактацијата кај жени.

Луѓето кои претходно користеле кодирање, подобро е да се откажете од употребата на Есперал. Неопходно е да се открие дали пациентот е алергичен на состојките на лекот.

Рускиот аналог на Есперал - Тетурам

Teturam е лек за лекување на зависност од алкохол. Во неговиот состав, главната активна состојка е дисулфирам. Тој е дизајниран да ја запре зависноста од алкохол. Принципот на влијание на Teturam е сличен на ефектот на лекови на Есперал. Teturam има две форми на ослободување:

 • орални таблети,
 • импланти таблети.

Кои дози се пие ЕспералЛекот се произведува во Русија, што влијае на трошоците. Тоа е многу поевтино од увезените аналози, вклучувајќи го и лекот Есперал. Контраиндикациите се слични на сите слични лекови. Апликацијата мора да се договори со докторот. Само-употреба се јавува на ваш сопствен ризик и ризик. Некои што ги користеле Тетурам и Есперал за кодирање забележуваат поблаг ефект на Есперал.

Исхрана при употреба на лекови базирани на дисулфирам

Бидете сигурни да побарате од вашиот лекар список на производи што ќе треба да се отстранат. По кодирањето или кога се користи методот на таблети, телото реагира дури и на многу мали дози на етанол (алкохол). Може да биде во мали количини, на пример, во следниве производи:

 • во квас и ферментирани млечни производи,
 • во слатки со полнење алкохол.

Вреди да се напомене дека какво било лекување со алкохолизам со лекови, секако, ќе биде успешно само доколку сака и концентрација на волјата на пациентот.

Сподели на социјалните мрежи:

» » Есперал - алатка за кодирање за алкохолизам