Како да се спроведе тест за алкохолизам дома?

Тест за алкохолЗависноста од алкохол е болест која полека напредува, постепено влечејќи личност. Многумина, откако почнаа да пијат алкохолни пијалоци, дури и не размислуваат - но дали можат тогаш да ги одвратат од тоа? Исто така, многумина не знаат како да го утврдат алкохолизмот. Откако започнале да пијат, многумина веќе не можат да престанат, а со тоа да го претворат пиењето алкохол во секојдневно задоволство, не сметајќи го како лоша навика или опсесија, не сакајќи да научат важни информации за зависноста од алкохол.

Во современиот свет, секоја личност има одредено, индивидуално ниво на склоност кон алкохолизам, за некој е многу ниско, за некој висок, но нема луѓе кои го немаат, секој го има.

  1. знаци карактеристични за најмалку една од фазите
  2. банална посета на лекар, утврдување на дијагноза

Со цел да се разбере како да се дефинира алкохолизмот, може да се направат специјални тестови, и ако има склоност сама по себе, може да се утврди дури и неговиот степен. Сепак, вреди да се запамети дека ако се открие таква зависност, неопходно е да се консултирате со такви лекари како психијатар и нарколог, тие ќе помогнат да се разбере како да се утврди зависноста од алкохол и, доколку е потребно, да се лекувате со специјалист и да се ослободите од него засекогаш. Главната работа што треба да се запамети: по третманот, не треба да го заземате стариот, бидејќи парите и енергијата веќе се потрошени на третман.

Постои заблуда дека алкохоличар е ѓубре, кој лежи под оградата, не оди на работа, нема хоби. Затоа, кога познаници, пријатели и роднини прекоруваат некого заради зависност од алкохол, алкохоличар може да одговори дека не е алкохоличар, затоа што оди на работа, е убител на нешто друго освен алкохол, се грижи за себе. Сепак, за жал, многу често вашите омилени активности згаснуваат во позадина, тие испуштаат работа, започнуваат секакви проблеми, и сите затоа што лицето започнало да го злоупотребува пиењето.

Дали сте алкохоличар?

Степен на алкохолизамПа, како да одредите, дали си алкохоличар? Во принцип, ако некое лице се чини дека има тенденција кон алкохолизам, ова е повод да се консултира лекар, сепак, постои такво нешто како предиспозиција за алкохолизам: некое лице можеби не сака да пие, но има таква предиспозиција. Во согласност со ова, откако ќе пие неколку пати, тој ќе сака се повеќе и повеќе. За ова, постојат специјални бесплатни тестови за алкохолизам, и едноставни и на Интернет, за да помогнат во идентификување на предиспозиција или степен на зависност од алкохол, доколку има.

Понекогаш само лекар може да ви каже точно како да ја одредите фазата на алкохолизам, затоа, доколку имате вакви проблеми, подобро е да не се одложувате, да не започнете само-лекување, туку веднаш да одите на лекар.

Тест за алкохолизам, тест за зависност од алкохол

Одредување по сцена фаза или степен на алкохолизам, ако има еден, следниот тест ќе ви помогне: треба да ги прочитате сите видови на фази на зависност од алкохол и барем грубо да разберете во која фаза е т.н. Погледнете подолу: тест за алкохол дома: дали е можно да не научите да пиете самостојно?

  • Како да поминете тест за алкохолизамПрва фаза. Оваа фаза на алкохолизам се карактеризира со фактот дека едно лице е малку психолошки зависно од алкохолни пијалоци. Ако некое време долго време немаше бесплатно пијалоци бесплатно, тој постепено се ослободи од оваа зависност, но ако има такви пијалоци во близина, тогаш ќе биде тешко да се излезе од оваа состојба дури и во оваа фаза. Нема да има забележителни знаци на алкохолизам во оваа фаза, ова е една од оние ситуации што сè уште може да се коригираат. Едно лице само често ќе има желба да се напие со пријателите на забава, за време на викендот, за брзо прославување на празникот. Како по правило, оваа фаза е доста распространета во современиот свет, но, за жал, не сите ја поврзуваат оваа состојба со алкохолизам и размислуваат за последиците.
  • Втора фаза. Да се ​​биде во втората фаза на алкохолизам, едно лице постојано сака да пие алкохол. Не му е важно дали ќе биде скап алкохол, или ефтин. Психолошки болните, без разлика дали се машки или жени, се многу зависни од алкохолни пијалоци. Тој постојано сака да пие, а ниту една, дури и најважната и интересна работа не може да го одвлече вниманието од опсесивна желба. Покрај тоа, телото постепено се прилагодува на алкохолот, а дозата, на која телото и мозокот не реагираат на кој било начин, станува сè повеќе. Секој пат, зависникот почнува да пие повеќе, сè додека не почне да се чувствува болен. Само ова може барем кратко да ја врати личноста во надворешниот свет. Да се ​​биде во оваа фаза итно е да се кандидира за помош од специјалист, бидејќи ова е последната фаза во која сè уште можете да промените сè.
  • Третата фаза се карактеризира со вакви знаци: некое лице постојано пие алкохол, тој веќе не може без тоа. Тој е постојано привлечен да пие - со или без. Нема алкохол во близина - нема расположение, желба да се живее и да ужива во она што се случува. На физичко ниво, алкохолот не дозволува да се произведуваат хормони, поради ова веќе не е можно да се запре пиењето. Дозата на бозе до гадење се зголемува неколку пати повеќе од нормалното, едно лице постепено губи интерес за сè што се случува наоколу. Ако на пациентот му биде одредена следнава доза, неговото однесување не го носи најдоброто моментум: тој може да биде многу насилен, лут, изнервиран. Без напуштање на долготрајно време долго, а потоа нагло напуштање на оваа состојба, зависникот почнува да се крши.
  • Четврта фаза. Во оваа фаза од зависноста на пациентот, во телото се забележани сериозни промени: започнуваат сериозни проблеми со крвните садови, некои органи постепено не успеваат. На таквите луѓе веќе не им е гајле што да пијат: можат да користат колонска вода, водка, производи за чистење стакло. Главната работа е дека ова содржи етил алкохол. Интересот за надворешниот свет исчезнува целосно, пациентот веќе не е заинтересиран за ништо, освен каде каде да најде алкохол. За жал, веќе е невозможно да се излезе од оваа фаза жив, ниту еден лекар веќе не може да се справи со толку силната опсесија.

Што е зависност од алкохолЦелиот третман треба да се изврши навреме и подобро е да се воздржите од предозирање со алкохол ако знаете дека имате слична тенденција или предиспозиција, без оглед на тоа дали сте жена или маж, бидејќи и двајцата лесно можат да се навикнат на алкохол. Ако некое лице веќе претерало со таква зависност, и тој сè уште е во прва или втора фаза, само роднини можат да му помогнат, создавајќи посебни услови за дом во кои нема алкохол и сè што потсетува на него.

Нема алкохол во близина - нема акутна желба да се конзумира. Препорачливо е да не се пијат дури и во присуство на зависна личност, за да не се разбуди желба во него уште еднаш. Lifeивотот и здравјето повеќе од било што друго.

Сподели на социјалните мрежи:

» » Како да се спроведе тест за алкохолизам дома?