Најефективните лекови за алкохолизам

Raелбата за алкохол го уништува физичкото и менталното здравје на една личност. Луѓето во близина на алкохолот исто така страдаат многу од неговата деструктивна страст. Официјалната медицина го признава пиењето како болест. Не постои еден лек за алкохолизам, што може да му помогне на лицето да се врати во нормала. Сепак, лековите треба да бидат придружени со силна желба алкохоличар да престане да пие..

алкохолизам

Со напредната форма на алкохолизам, потребен е сеопфатен третман, вклучувајќи долг курс на земање лекови. Ова се должи на фактот дека човечкото тело се навикнува на етанол и бара негов редовен внес. Лековите за алкохолизам се засноваат на различни принципи. Следниве лекови се најчести:

  • невкусен од алкохолни пијалоци;
  • намалување на копнежот кон алкохол;
  • елиминирање на ефектите од алкохолот.

Кој лек и во кој обем е погоден за пациентот, го утврдува нарколог. Само-лекувањето за алкохоличар може да резултира во непредвидливи последици.

Лекови кои предизвикуваат аверзија кон алкохол

Лековите од оваа група влијаат на телото на алкохол зависно лице како што следи: тие го блокираат производството на ензими кои ги обработуваат производите за распаѓање на етанол. Таквата супстанција е алдехид, која треба да се претвори во оцетна киселина, со што се намалува неговото штетно дејство, но тоа не се случува поради активните компоненти на лекот. Резултатот од лекот е намалување на крвниот притисок и појава на трепет, гадење и други непријатни симптоми кај една личност.

алкохолизам1

Сето ова придонесува за фактот дека на рефлекс ниво алкохоличар развива аверзија кон сите пијалоци што содржат етанол. Таквите лекови припаѓаат на групата моќни, можат да имаат многу несакани ефекти, па затоа е важно да ги земете под строг надзор на лекар.

Компонентата што се базира на такви лекови се нарекува дисулфирам. Опасно е за лица со откажување на бубрезите или црниот дроб, не го препишувајте на пациенти со дијабетес мелитус, епилепсија, како и лица со висок крвен притисок (хипертензија од 1 или 2 степени). Бременост, болести на гастроинтестиналниот тракт, слаба коагулација на крвта, респираторни заболувања (астма или туберкулоза) - патологии кои ја исклучуваат употребата на лекови со дисулфирам.

Најчесто, нарколозите ги пропишуваат следниве лекови со ефект на одбивност кон алкохол: Есперал, Лидевин и Тетурам.

Пред да препише Есперал, лекарот спроведува целосен медицински преглед на пациентот. Лекот има физиолошки и психотерапевтски ефекти. Значи, желбата за алкохол кај една личност е значително намалена, а употребата на алкохолни пијалоци не носи никакво задоволство. Таквиот сложен ефект на лекот ја елиминира потребата од земање други лекови.

Teturam, ако се земе подолг период, може да биде зависност. Исто така, има комплексен ефект врз телото на лицата зависни од алкохол. Формата на лекот ви овозможува да ја додавате во храна на лице кое сака да се излечи од пиење..

Лидевинот е комбинација на витамини од тетурам и Б. Тоа не само што ви овозможува да се ослободите од зависноста од алкохол, туку помага и во обновувањето на телесните функции. Овој лек често се користи за да се спречат можни рецидиви. Упатството за лекот предупредува на опасностите од земање пијалоци кои содржат алкохол за време на третманот со Лидевин. Ова може да доведе до развој на респираторни или кардиоваскуларни заболувања и да има опасни последици за третираниот алкохоличар..

алкохолизам2

Лекови кои ја намалуваат желбата за алкохол

Средства што ја намалуваат желбата за алкохол, нежно влијаат на телото на лицата зависни од алкохол. Тие влијаат само на делот од мозокот кој е одговорен за формирање на зависност. Покрај тоа, лекови во оваа група имаат ефект на антидепресиви. Честопати, тие се препишуваат во случаи кога сакаат да го отстранат пациентот од состојба на непотребна состојба, додека се комбинираат со апчиња, таблети од мамурлакот.

Proproten 100 се однесува на лекови кои ја намалуваат потребата да се пие. Оваа дрога има растителна основа во својот состав, затоа вклучува мал број на контраиндикации и несакани ефекти. Сепак, не помага во сите случаи, во врска со кои е пропишано како додаток.

Лековите од оваа група имаат различни принципи на дејствување. Така, на пример, Proprotren 100 помага да се врати хемиската рамнотежа на супстанциите во церебралниот кортекс, ако се комбинираат со контролата на невротрансмитерите. Вивитрол или Балансин ја ослободуваат зависноста од замена. Тие влијаат на емоционалната позадина на една личност на таков начин што тој повеќе не сака да пие алкохол.

Лекови кои ги елиминираат физичките и менталните ефекти од пиење алкохол

Ако некое нагло престане да пие алкохол, тој развива симптоми на повлекување. Се пропишуваат соодветни лекови за олеснување на симптомите..

Метадоксил брзо ги отстранува остатоците од алкохол од телото, помага во обновувањето на функциите на мозокот што биле оштетени како резултат на изложеност на етанол. Алатката го чисти црниот дроб на производите за распаѓање, а со тоа го штити од развој на фиброза и цироза. Medichronal исто така ги отстранува компонентите на алкохол од телото, го неутрализира нивниот ефект врз виталните органи.

Со труење со алкохол, Зорекс ќе ви помогне. Биотредин ќе го врати метаболизмот, ќе го намали психоемотивниот стрес, ќе ја подобри функционалноста на мозокот. Глицинот има антитоксични и антиоксидативни ефекти. Ја подобрува состојбата на нервниот систем, олеснувајќи ги симптомите на раздразливост и го нормализира спиењето.

алкохолизам3

Честопати, алкохоличарите кои страдаат од синдром на мамурлак, земаат лекови како што се Алка-Селцер, Зорекс и други. Лековите носат олеснување, но нивната постојана употреба често доведува до развој на болести на гастроинтестиналниот тракт. Невозможно е да се ослободите од зависност користејќи такви средства.

Ако некое лице со тешка форма на алкохолизам има напади на делириум тременс, придружни заблуди и халуцинации, тогаш се пропишува Халоперидол. Ослободете ја раздразливоста и вознемиреноста, имате антидепресивни ефекти на ципрамин.

Забранети методи

Третманот со алкохоличар без негова согласност има повеќе неповолни страни отколку предностите. Предностите на овој метод се дека можете да избегнете убедување и да добиете брз ефект со дискретно додавање на лекови во храна или пијалок. Сепак, таквиот третман често може да доведе до несакани ефекти, бидејќи голем број на лекови имаат силен ефект врз телото и не можат да се комбинираат со внес на алкохол..

Покрај тоа, сите лекови се пропишани во согласност со индивидуалните карактеристики на пациентот. Неправилно избраниот лек или голема доза може да доведе до фатални последици..

Невозможно е да се излечи алкохолизмот за краток период. Неопходно е да се поминат неколку курсеви на терапија, што е тешко за време на третманот без согласност на пациентот, бидејќи лекарот не може да ја набудува целосната клиничка слика. Ефектот на овој пристап е минимален..

Сподели на социјалните мрежи:

» » Најефективните лекови за алкохолизам