Потрошувачка на алкохол по глава на жител - глобална статистика на алкохол

Хронично алкохолизам станува причина за панкреатитис во 60% од случаите. 70% од убиствата и 62% од самоубиствата се пијани. И покрај ова, потрошувачката на алкохол по глава на жител постојано се зголемува.

 1. Белорусија Оваа земја постојано водеше во рангирањето на повеќето држави за пиење. Во Белорусија не се развива само легалниот, туку и црниот пазар на алкохолни пијалоци.
 2. Украина Државата традиционално зазема водечка позиција во рангот заради големиот број винарии и пристапните цени за алкохолни пијалоци..
 3. Италија Виното во Италија се конзумира за време на скоро секој оброк. Вообичаено е да се даде разреден алкохолен пијалок дури и на децата..
 4. Франција Пиењето се смета за дел од француската култура. Шише вино скоро секогаш го придружува ручекот или вечерата на Французинот.
 5. Велика Британија Многу пабови и барови се отворени во оваа земја околу часовникот. Најчестите причини за смрт во кралството вклучуваат цироза предизвикана од алкохолизам..
 6. Германија Можете да купите алкохолен пијалок во Германија дури и во редакција на весници. Во земјата нема забрана за пиење алкохол на јавни места. Фестивалите на пиво се омилени национални празници..
 7. Шпанија Кралството е трет по големина производител на алкохол во светот. Меѓу главните причини за злоупотреба на алкохол е жешката клима. Шпанците ја гаснат својата жед со алкохолни коктели.
 8. Финска Суровите климатски услови ги принудуваат Финците да пијат многу алкохол. И покрај активната борба на властите против пијанството и бројните ограничувања, алкохолизмот е една од најчестите причини за смрт и сериозна болест во оваа држава..
 9. Австралија Употребата на рум како валута придонесе за ширење на алкохолизам..
 10. Уганда Државата се најде на првото место во потрошувачката на алкохол меѓу африканските земји. Предност се дава на локален алкохолен пијалок за банана, кој во античко време го користеле воините за зајакнување на моралот..

Пијанството во Русија

Руската Федерација е меѓу повеќето пијат земји во светот. Социолозите велат дека социјалните, психолошките, политичките и економските проблеми и неизвесноста за утре често стануваат причина за пијанство. Голем број празници придонесува за честото пиење алкохолни пијалоци..

Во текот на изминатата деценија, смртноста од алкохол се зголеми во Русија: ако во 2008 година починаа 2,5 милиони луѓе, тогаш во 2015 година бројот на смртни случаи надминува 3,5 милиони луѓе. Во повеќето случаи, смртта се јавува по употреба на сурогат алкохол производи. Главните последици од прекумерно пиење вклучуваат раѓање деца со патологии.

Владата на Руската Федерација усвои голем број сметки чија цел е да се бори против зависноста и ширењето на лажни алкохолни пијалоци:

 1. Од 2010 година, појавувањето на јавно место додека е затруено се казнува со притвор во траење од 15 дена или голема казна. Кривична одговорност се јавува за убедување на малолетните лица да пијат алкохол.
 2. Од 2011 година, пијалоците, кои вклучуваат повеќе од 0,5% етил алкохол, се препознаваат како алкохолни.
 3. Од 2013 година е забранета продажба на алкохол на неовластени места, како и на станици и во мали продажни салони (тезги, киосци и др.)..

Покрај тоа, тематските алкохолни празници и рекламирање на алкохолни пијалоци беа откажани на територијата на Руската Федерација. Во образовните институции предаваат предавања за здрав начин на живот.

Бројки и реалност

Статистика за потрошувачката на алкохолни пијалоци за 2017 година.

ЗемјаПотрошувачка на алкохол по глава на жител (L)Раст на потрошувачката на алкохол
Белорусија17.524%
Украина17.442%
Русија16.1Растот не е фиксиран
Италија16Растот не е фиксиран
Франција15.7Растот не е фиксиран
Велика Британија15.62%
Германија11.54%
Шпанија11.33% намалување
Финска10,823%
Австралија10.145%
Уганда9,738%

Раст на потрошувачката на алкохол е регистриран и во земји со економски проблеми и во земји со постабилни економии..

И каде не пијте

Комплетна или делумна забрана за употреба на алкохол е почеста во земјите каде што државната религија е ислам, што забранува употреба на алкохол:

 1. Бангладеш На локалното население им е забрането да пијат алкохол. Туристите можат да донесат мала количина алкохол преку границата, што е дозволено да пијат само во хотелската соба.
 2. Кувајт. Забраната се однесува и на локалното население и странците. Прекршителите чекаат затвор. Странците во повеќето случаи депортирани.
 3. Малдиви На жителите на островите им е забрането да пијат алкохол. На туристите им е дозволено да пијат во решетки откако ќе добијат специјална дозвола.
 4. Мавританија Алкохолот не е забранет за луѓе кои не го практикуваат исламот. Можете да го пиете дома или во ресторани кои имаат дозвола да продаваат алкохол.
 5. Пакистан Немуслиманските граѓани кои консумираат алкохол мора да добијат дозвола. Властите прават отстапки за поддршка на државната економија.
 6. Јемен Продажба на алкохол во Јемен е дозволена само во Сана и Аден. Странец може да донесе алкохол со себе, но тој нема право да го пие во јавност.
 7. Арапски Емирати. Продавачите на алкохол мора да добијат посебна лиценца. На немуслиманите им е дозволено да посетуваат барови, но појавувањето пијан на улица е неприфатливо. Прекршителите очекуваат големи казни, затвор или јавно камшикување.
 8. Судан Неисламските граѓани на земјата и странците можат да пијат дома (во хотелската соба). Во исто време, забрането е посета на јавни места додека пијан.
 9. Саудиска Арабија. На територијата на државата е муслиманско светилиште - Мека. Забрането е купување и продажба на алкохол во Саудиска Арабија. Сите странци се предупредуваат за забраната при влез во земјата.
 10. Сомалија Муслиманите кои пијат алкохол се соочуваат со затвор или телесна казна. Исто така, ќе бидат казнети и немуслиманите кои пијат алкохол во јавноста.

Во Индија, забраната за производство и потрошувачка на алкохолни пијалоци варира од државата. Во некои региони, забраните и ограничувањата се целосно отсутни, во други има „сув“ закон. Може да увезувате алкохол во Иран. На територијата на државата е дозволено да се произведуваат и продаваат алкохолни пијалоци на лица кои не го практикуваат исламот.

Сподели на социјалните мрежи:

» » Потрошувачка на алкохол по глава на жител - глобална статистика на алкохол